Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Ústava ČR

Info - Tisknout - Poslat(@) - Stáhnout - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Ústava České Republiky

CO JE TO ÚSTAVA?

Ústava je právní akt nejvyšší právní síly, upravující principy určitého státu, základy organizace veřejné moci, územní samosprávy a základní práva a svobody člověka a občana. Ústava je základem pro tvorbu právního řádu; právní předpisy mají z ústavy obsahově vycházet.

ÚSTAVA ČR

Ústava schválená 16.12. 1992 jako ústavní zákon České národní rady s účinností od 1.1. 1993. Je součástí tzv. ústavního pořádku ČR, který tvoří především Listina základních práv a svobod. V úvodních ustanoveních upravuje základní principy ústavního systému republiky, jako jsou demokratický základ státnosti, pluralita politického systému, princip soudní ochrany základních práv a svobod, a atributy svrchovanosti státu, jako jsou státní území, státní občanství, hlavní město a státní symboly. Podle Ústavy ČR je ČR svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana. Stěžejním předmětem ústavní úpravy je dále systém dělby moci v ČR, tvořený orgány moci zákonodárné, výkonné a soudní. Moc zákonodárná je tvořena dvoukomorovým Parlamentem České republiky, který se skládá z Poslanecké sněmovny a Senátu. Moc výkonná je tvořena prezidentem ČR, vládou ČR a dalšími orgány. Moc soudní tvoří podle ústavy Ústavní soud ČR a soustava obecných soudů. Dalšími Ústavou ČR upravenými institucemi jsou Nejvyšší kontrolní úřad a Česká národní banka. Ústava ČR může být doplňována či měněna pouze ústavními zákony, přičemž ústava nepřipouští změnu podstatných náležitostí demokratického právního státu. K hlasování o Ústavu ČR se požaduje souhlas třípětinové většiny všech poslanců a třípětinové většiny přítomných senátorů.


Ústava 9.května, ústava ČSR přijatá Národním shromážděním 9. 5. 1948. Kodifikovala všechny změny od roku 1945 a předpokládala jako cíl vybudování socialismu. Měla 12 základních článků, o které se od 1946 vedl politický boj. Prezident E. Beneš ji odmítl podepsat a abdikoval. ČSR podle této ústavy byla unitárním státem, zákonodárná pravomoc příslušela jednokomorovému Národnímu shromáždění, Slovenská národní rada byla podřízena vládě a za základ hospodářské soustavy byl prohlášen státní sektor. V roce 1960 nahrazena Ústavou ČSSR.







Hlava třetí

MOC VÝKONNÁ

PREZIDENT REPUBLIKY

 Čl. 60 – (2) Slib prezidenta republiky zni: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj
úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“.
 Čl. 62 – prezident republiky
 Jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi,
 svolává zasedání Poslanecké sněmovny,
 rozpouští Poslaneckou sněmovnu,
 pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády,
 jmenuje soudce Ústavního soudu, jeho předsedu a místopředsedy,
 jmenuje ze soudců předsedu a místopředsedy Nejvyššího soudu,
 odpouští a zmírňuje tresty uložené soudem, nařizuje aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo, a zahlazuje odsouzení,
 má právo vrátit Parlamentu přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního,
 podepisuje zákony,
 jmenuje prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu,
 jmenuje členy Bankovní rady České národní banky.

VLÁDA

 Čl. 67 – (1) Vláda je vrcholným orgánem výkonné moci.
(2) Vláda se skládá z předsedy vlády, místopředsedů vlády a ministrů.
 Čl. 69 – Slib člena vlády zní: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony a uvádět je v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení.“.
 Čl. 73 – (1) Předseda vlády podává demisi do rukou prezidenta republiky. Ostatní členové vlády do rukou prezidenta republiky prostřednictvím předsedy vlády.
(2) Jestliže Poslanecká sněmovna zamítne žádost vlády o vyslovení důvěry nebo jestliže jí vyslovila nedůvěru, vláda podá demisi.
 Čl. 74 – Prezident vlády odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.



Hlava čtvrtá

MOC SOUDNÍ

 Čl. 81 – Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy.
Ústavní soud
 Čl. 83 – Ústavní je orgánem ochrany ústavnosti.
 Čl. 84 – (1) Ústavní soud se skládá z 15 soudců, kteří jsou jmenováni na dobu deseti let.
(2) Soudce Ústavního soudu jmenuje prezident republiky se souhlasem Senátu.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT